Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nevíte o České televizi aneb Tajnosti rekvizitárny

Rekvizitárna je srdcem každého divadla, studia, televize. Ano, troufám si tvrdit, že rekvizitárna se směle řadí bok po boku maskérně i kostymérně, a já si troufám dokonce tvrdit, že je ještě důležitější než tyto její kolegyně!

Kde dostanete kafe, první pomoc v podobě malýho panáka, kde si můžete pohovořit na úrovni a kde je největší sranda? No v rekvizitárně přece!

Moje cesta do rekvizitárny, potažmo na pozici rekvizitářky je dlouhá.

Kdysi dávno za tuhé totality jsem se rozhlížela po zaměstnání. Měla jsem za sebou maturitu na gymplu, několikery neúspěšné zkoušky na UMPRUM, svatbu, malou Terezku a končila jsem tříleté pomaturitní studium v ústavu. Takové zajímavé škole, která se jmenovala Školský ústav umělecké výroby. Ještě před jejím ukončením jsem začala externě pracovat ve výtvarném oddělení Československé televize. Hned první mojí prací bylo asi šedesát cedulí do nějakého soutěžního pořadu pro mládež. Měla jsem na to víkend, a to byla teda výzva, vám povím. Bydleli jsme tehdy v suterénní ubytovně, kde se celý den muselo svítit, v postýlce malá Terezka, které byly dva roky, v křesle manžel a kolem všude cedule každá metr dlouhá a padesát čísel široká. V pondělí ráno si pro ně přijel náklaďákem televizní řidič a rovnou je odvezl do studia. Některé ještě nestačily uschnout.

 Křest ohněm to tehdy byl, ale asi jsem jím prošla úspěšně, protože krátce nato jsem byla vpuštěna do malírny a stala jsem se malířkou pozadí. Bylo mi třiadvacet a malovala jsem kulisy ještě se čtyřmi kolegy. Za poklusu jsem se musela naučit spoustu fíglů jako je například práce s pistolí, aby to vypadalo jako americká retuš. To by kluci v Americe koukali, jak česká malířka pozadí umí malovat obyčejnou malířskou pistolí připojenou na vysavač, jenže obráceně, tak aby vzduch foukal ven, nikoli dovnitř! Dnes jsou na všechno plotry a tiskárny; my jsme si vyráběli pomocí šelaku šablonovací papír, a vzácným řezákem, propašovaným z kapitalistické ciziny jsme si vyřezávali šablony na písmo, ornamenty a tak.

V malírně se vylezlo po točitých schodech. Ocitli jste se na ochozu, ze kterého jste mohli vejít do našeho ateliéru. No, ateliéru… dvě místnosti, kde byl neuvěřitelný binec. Taková tvůrčí atmosféra. Kolegové malovali většinou přímo ve studiu nebo dole v malírně, já jsem nejvíc využívala prostor nahoře na menší kulisy, cedule a rekvizity. Abyste byli v obraze; s rekvizitáři jsme byli velcí kamarádi. To třeba přiběhl Kája Ruppert – otec slavného Matěje, a potřeboval nutně krabičky cigaret, které se už nevyráběly. Přinesl mi vzorek a já podle něj stvořila třeba dvacet stejných krabiček. Byla to dřevní doba bez internetu a počítačů.

Nejlepší na práci malíře pozadí byla pracovní doba. Ve smlouvě jsem měla doslova napsáno – dle potřeb Československé televize. To znamenalo, že mi byl přidělený pořad, domluvila jsem se na práci s architektem a pak bylo na mně, kdy to všechno udělám, jen to muselo být do vysílání hotové a perfektní. Taky jsme byli placeni v umělecké platební třídě, sice žádná hitparáda, ale když jsem měla hodně práce, měla jsem i víc peněz.

Kolektiv jsme byli dobrý, utužovaný nejen pilnou a obětavou prací ve prospěch diváctva, ale taky popíjením lihových nápojů a dnes to snad už můžu říct, i v pracovní době.

Po třech letech na mateřské se vrátila kolegyně Jiřina a v republice jsme tudíž byly dvě malířky pozadí. S Jiřinou jsme dokázaly zázraky, v socialismu prakticky nevídané. Všichni jsme měli k dispozici jen remal a latex, vrcholem pak byly jedovaté práškové anilinové barvy. Když jsem dostala výtvarné návrhy kupříkladu od Standy Holého, jenž maloval výhradně holandskými barvami jásavých a zářivých tónů, a já to měla stvořit ve velkém latexem a remalem, byla to výzva. Ono se to pak trochu sfouklo latexovým mlíkem a barvy socialistického původu se trošku rozsvítily.

 Pamatuju se, jak jsme s Jiřinou malovaly do nějakého historického veledíla mraky jako gobelínů a jako praporců. Copak gobelíny, to šlo. Ale ty praporce měly vlát ve větru! A namalujte vlající praporce latexem! To nejde. Skočily jsme si pro láhev vína a popřemýšlely. Vymyslely jsme, že když nakoupíme tuše a inkousty, použijeme lógr z kafe a silnej čaj, bude to vono. Bude to mít patinu a bude to vlát ve větru.

Jenže těch praporců metr krát metr bylo asi čtyřicet. Skoupily jsme tehdy všechny tuše a inkousty co jich v Praze bylo. Černých byl dostatek, ovšem červené, zelené a hnědé, kterých jsme potřebovaly nejvíc, bylo po čertech málo. Tak jsme to nastavovaly tím lógrem a vylouhovaným gruzínským čajem. Výsledek byl famózní, praporce nejen vlály, ale vypadaly přesně, jak má být. Jen nás to stálo hodně lahví na posilněnou a hodně jsme se naběhaly při nakupování materiálu.

Je zajímavé, že naši čtyři kolegové nám ochotně pomáhali s konzumací posilujícího vína, ovšem shánět s námi materiál na tvorbu praporců je ani nenapadlo.

Pokračování příště :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Zuzana Zajícová | pondělí 26.11.2018 9:37 | karma článku: 28,16 | přečteno: 1135x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

Já i vy máme štěstí

Vzpomínáte si na žebračky, držící v náručí zcela apatické miminko? Vyrojily se hned po revoluci 1989 a vydržely na pražských ulicích pár let.

15.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,87 | Přečteno: 1161x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Jak jsem šla do pekla

...a to ještě ke všemu o Velikonocích. Navíc jsem se vrátila v čase, a to všechno dobrovolně. Někdy je to třeba...

2.4.2024 v 9:37 | Karma: 34,49 | Přečteno: 1853x | Diskuse| Fotoblogy

Zuzana Zajícová

Do tepláků!

Jsem divná já, nebo jsou divní ti, co chodí po ulici v teplákách? Když jsem byla malá, patřily tepláky do výbavy prakticky každého dítka;

4.3.2024 v 12:42 | Karma: 31,64 | Přečteno: 1305x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Voní člověčinou….prokristapána! (Malé vědecké pojednání o jistých termínech)

Všichni jsme lidi. No a jeden každý z nás je člověk. V každém člověku pak je srdce a duše. V některých pak srdíčko a dušička. Jeden by nevěřil, co všechno se v nás najde. A ještě ke všemu voníme člověčinou.

26.1.2024 v 12:14 | Karma: 24,06 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Spala jsem s Mozartem aneb Jak na Nový rok, tak po celý rok

Která z vás může říct, že spala s Mozartem? Hádám, že žádná! Mně se to povedlo, jen teda nevím, jestli bych to chtěla po zbytek roku.

2.1.2024 v 12:48 | Karma: 32,21 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 428
  • Celková karma 30,77
  • Průměrná čtenost 1261x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik