Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Konečně mám pekáč buchet!

20. 03. 2017 9:54:43
Dočkala jsem se a věřte, byla v tom léta dřiny a odříkání. No...odříkání není to správné slovo, to trochu kecám.

K pekáči buchet jsem se ale dopracovala až v poslední době, předtím to nestálo za řeč.

Když jsem byla malá, byla jsem hubená, nazelenalá a pihovalá. Jak jsem rostla, byla jsem sice starší, leč pořád hubená, nazelenalá a pihovatá a nepomohlo mi ani dvojí mateřství. Maminka mě utěšovala, že až se stanu matkou, narostou mi prsa a celá rozkvetu. Maminka má sice vždycky pravdu, ale tady se trochu sekla. Byla jsem placatá jako palačinka, co jsou na ní posazené dvě borůvky. Nevím, jestli to bylo k nakousnutí, ale je fakt, že se vždycky našel nějakej, co mu palačinka s borůvkama chutnala.

Dvojí mateřství mě tedy nezformovalo; z palačinky se nestala buchtička k nakousnutí a z borůvek nenarostly ani ty kanadské, natož aby se proměnily v broskvičky. No jo, dnes bych udělala závratnou kariéru, tehdy ale byly ve fóru holky macatější.

Jenže čas oponou trhnul a mně se přihodila taková nepříjemná věc. Zkrátka jsem byla nějakou chvíli nemocná a moje paní onkologická doktorka mi kladla na srdce, abych jedla, a abych jedla na co mám chuť, hlavně žádný diety, žádné nízkotučné svinstvo, prostě abych si dávala do nosu. No a paní doktorka má vždycky pravdu a musí se poslouchat.

Tak už pět let jím, na co mám chuť a nešidím se, to mi věřte. Dnes vůbec nemůžu pochopit, že jsem jako malá a mladá jedla jako kolibřík, že jsem neujížděla na takových dobrotách, jako je třeba čerstvý chleba se sádlem, kus pořádnýho masa, červená paprika, gothaj, rakvičky a takový ty trubičky, co je mají u nás v práci v bufetu. Moc dobrých jídel je k dispozici! No a je to jasný, že tučný jogurt fakt chutná líp než ten odtučněný, za to dám krk. Taky domácí pečení nemá chybu, a je tu ovoce a zelenina, to je taky moc dobré.

Prostě jsem se z palačinky s borůvkama proměnila v pravou českou buchtu. Tím myslím takovou tu vykynutou přes celej pekáč. Z borůvek se staly broskve a z palačinky prostě pekáč buchet. Teda...buchty, jako od kraje ke kraji, jestli mi rozumíte. Prostě holka k nakousnutí! Jenže se oprávněně domnívám, že zatímco na palačinku s borůvkama se občas stála i fronta, o kynutou buchtu s broskvemi už není jaksi interes.

Co se dá dělat, ona taková palačinka taky časem okorá a není to, co to bývalo. Hlavně že mi chutná a že mě moje paní onkologická doktorka zase pochválí. Té se pekáč s buchtou líbí a asi ví proč.

Autor: Zuzana Zajícová | pondělí 20.3.2017 9:54 | karma článku: 21.41 | přečteno: 683x

Další články blogera

Zuzana Zajícová

Straším na blogu

Je to tak – jsem už starou a troufám si říct ostřílenou a otrkanou blogerskou stálicí. Už deset let! 11. 11. 2007 jsem zdárně překonala nástrahy na mne kladené

10.11.2017 v 10:57 | Karma článku: 20.33 | Přečteno: 395 | Diskuse

Zuzana Zajícová

Když holky vedou řeči

To se tak někdy přihodí, že vedete řeči na úrovni a dozvíte se víc než byste čekali. A taky na sebe často leccos prozradíte.

6.11.2017 v 9:32 | Karma článku: 21.25 | Přečteno: 1025 | Diskuse

Zuzana Zajícová

Mám ji tak akorát

No, prý dokonce větší než většina holek. Ale já si teda myslím, že bych ji mohla mít ještě větší. Protože čím větší, tím lepší. To je bez diskuse.

30.10.2017 v 11:29 | Karma článku: 22.50 | Přečteno: 1191 | Diskuse

Zuzana Zajícová

Nostalgie po Turecku

Když se venku prohání vítr a honí kolem oken listí, je to to ten správný čas zalistovat v albu a ohřát se aspoň vzpomínkou. Na vůni květin. Na horký písek. Na moře...

23.10.2017 v 9:09 | Karma článku: 18.52 | Přečteno: 474 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Pavel Vrba

Horor, co povstal z mlžného oparu.

K tomu, když si ještě pomyslím, že k tomu došlo vlastně díky mé vlastní iniciativě. Ach jo. Na druhou stranu, zase kdyby k tomu nedošlo, neuvědomil bych si, jaké existuje propojení mezi jízdou autem v mlze, úklidem a nákupem.

18.11.2017 v 14:15 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 81 | Diskuse

David Gruber

Hlubiny študákovy duše – písemka z matematiky 1939 – prezidentští kandidáti v roce 2017

Včerejší den se týkal studentů, televize Nova tedy měla o nich klasický film z roku 1939. Zajímalo mne, jaké příklady měli septimáni na závěrečnou písemku z matematiky. A co ty příklady vypovídají o úrovni vzdělanosti tehdy a dnes

18.11.2017 v 13:47 | Karma článku: 17.11 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jitka Štanclová

Výjimečný den

Jsou dny, které se vám zapíší do paměti a ponecháte si je tam uchované na celý život. Tak to cítím i já.

18.11.2017 v 10:42 | Karma článku: 12.56 | Přečteno: 197 | Diskuse

Helena Vlachová

Tak tohoto se bohdá snad nedožiji

Jedno se mi po Listopadu 1989 velmi nelíbí. A tím jsou rodiny. Přejímáme západní styl života, jenž se promítá i do rodin.

18.11.2017 v 10:19 | Karma článku: 19.41 | Přečteno: 442 | Diskuse

Libuse Palkova

Svíčkovou anebo smažené kobylky?

Málo platné, jídlo je součástí kultury každého národa a na co jsme zvyklí odmalička, to považujeme za to nejlepší.

18.11.2017 v 8:19 | Karma článku: 16.67 | Přečteno: 600 | Diskuse
VIP
Počet článků 190 Celková karma 23.37 Průměrná čtenost 1056

Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka)...

 



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.