Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínka lehce alkoholická

 Není sporu o tom, že alkohol je metla. Ovšem, uznejte; někdy mete moc pěkně.V malírně bylo vždycky co pít. A bylo tam často veselo.

Malovat pozadí je totiž zodpovědná a důležitá práce, která si žádá podpůrných prostředků pivem počínaje a dejme tomu fernetem konče. Oblibě největší se ovšem těšilo bílé víno.

Byli jsme docela slušná partička, my malíři pozadí; šest nás bylo. Všichni jsme byli lehce střelení, malovali jsme nejen kulisy, ale i svoje obrazy, většinou do šuplíku. Byli jsme tak nějak permanentně naštvaní, rozháraní, prožívali jsme tvůrčí muka a jelikož jsme byli všichni mladí a zneuznaní, často jsme naše problémy řešili právě požíváním vína a destilátů. Aspoň v tom jsme si s rozervanými bohémy nezadali.

Jednoho krásného dne - bylo to dopoledne, já malovala nějaké vývěsní štíty do pohádky a kolegyně Jiřina taky něco podobného - vstoupila do našeho kutlochu posila. Čerstvý maturant z umprumky na Žižkově, osmnáctiletý Ivouch. Měly jsme zrovna na stole čerstvě otevřenou láhev bílého vína a jak se sluší a patří, hbitě jsme vykouzlily skleničku jen lehce ušmudlanou, a nabídly víno našemu novému kolegovi. Ivouch uchopil skleničku do dvou prstů, prohlédl si ji proti světlu, pak obrátil zrak k vínu a pronesl památnou větu: „Děkuju, nebudu, jsem zvyklý pouze na kvalitní alkohol."

Týjo, klesla nám čelist a my zíraly na světáka s otevřenou pusou. „No co, aspoň zbude víc pro nás," brblala Jiřina a honem nám dvěma nalila, jelikož  po točitých schodech dusal jeden ze starších kolegů, který rozhodně nikdy žádný alkohol neodmítl, třebas by byl té nejpochybnější kvality. Ivouch měl noblesní vystupování, ale jen pouhé dva měsíce. Pak šel na dva roky, chudák, na vojnu. Jednou za čas zavolal a trpce si stěžoval. Pokaždé nás ujistil, že se určitě mezi nás vrátí.

Dva roky utekly a jednoho dne se zase Ivouch objevil. Situace byla takřka stejná jako při jeho prvním entrée. Jenže tentokrát vstoupil nový Ivouch. Rozhlédl se po místnosti, na stole uviděl, jak jinak, otevřenou láhev vína nevalné značky, a vrhl se na ni. „Holky, tak na tohle jsem se těšil!" a zhluboka se napil přímo z láhve. Pak se znovu rozhlédl  a druhou dávku si nalil do umatlaného kelímku. „Nevadí ti, že v něm myju štětce?" zeptala jsem se, ale vojnou zoceleny Ivouch jen mávl rukou.

Tak jsme získali zdatnou posilu, schopnou všeho. Celý den až do noci malovat studio a po dobře vykonané práci nám pomáhat s konzumací laciných vín.

My malíři jsme měli dvě celkem velké místnosti jako ateliér. Jenže  časem se nám ty místnosti tak nějak...zmenšovaly. Všude se vršily prázdné flašky a hrozilo nebezpečí zavalení. Jednoho krásného dne k nám zavítal  náš tehdejší šéf. Rozhlédl se po místnosti, a místo aby ocenil důmyslné regály ze sololitu a starých kulis, na kterých balancovaly tisíce lahví všech možných značek až do stropu,  nařídil nekompromisně tento skleněný kapitál do týdne zlikvidovat.

To byl nadlidský úkol. Nezbývalo než se obrátit o pomoc. Jedině rekvizitáři disponují vhodným přenosným artiklem a náklaďákem! Vzhledem k tomu, že většina rekvizitářů vždycky ráda sama  přispěla k vyprázdnění našich alkoholických zásob a navíc to byli vždycky bezva kluci, hned první oslovený se tohoto úkolu ujal. Nanosili jsme z rekvizitárny obrovské přepravní koše a Kája se svým pomocníkem celý den pilně nakládal. Dohoda byla jasná. Za utržené peníze se nakoupí pití a Kája bude rovnoprávným konzumentem do úplného vyčerpání zásob.

Tak jsme si mysleli. Jenže od toho dne jsme milého Káju neviděli. Jakoby se nám vyhýbal a celkem se mu to dařilo asi půl roku. Jednoho dne ovšem jeho pozornost polevila a Kája zapomněl zavčas uhnout do postranní chodby. Vrazil přímo do kolegy Jirky. Ten Káju chytil za límec a násilím ho přivlekl k nám do malírny, kde jsme ho podrobili křížovému výslechu.

Po chvíli bylo jasné, že utržené peníze nikdy nespatříme. Kája odmítl prozradit, kolik že peněz tehdy vlastně získal a pořád tvrdil, že si to nepamatuje, zato že si moc dobře pamatuje, jak mu to kvantum flašek zničilo dobrou pověst a učinilo z něj největšího alkoholika v očích paní ve výkupně. Ve vzduchu visela otázka, kde jsou ty prachy a hned vedle visela vražda.

Kája se tvářil zkroušeně. „Pochopte, dostal jsem se do prekérní situace. Mně umřel tehdy dědeček." „Co s tím  má co dělat dědeček?" divili jsme se.

„No, já mu za ty vaše flašky zaplatil pohřeb!"

Tak to byl důstojný způsob utracení našich poctivě hrdlem prolitých peněz. Kájovi jsme odpustili a šli jsme svorně zapít Kájova dědečka do proslulé televizní hospody U lopaty.

Psáno kdysi pro BBlidovky

Autor: Zuzana Zajícová | úterý 5.4.2016 9:55 | karma článku: 20,84 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

Já i vy máme štěstí

Vzpomínáte si na žebračky, držící v náručí zcela apatické miminko? Vyrojily se hned po revoluci 1989 a vydržely na pražských ulicích pár let.

15.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,88 | Přečteno: 1162x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Jak jsem šla do pekla

...a to ještě ke všemu o Velikonocích. Navíc jsem se vrátila v čase, a to všechno dobrovolně. Někdy je to třeba...

2.4.2024 v 9:37 | Karma: 34,49 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Fotoblogy

Zuzana Zajícová

Do tepláků!

Jsem divná já, nebo jsou divní ti, co chodí po ulici v teplákách? Když jsem byla malá, patřily tepláky do výbavy prakticky každého dítka;

4.3.2024 v 12:42 | Karma: 31,64 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Voní člověčinou….prokristapána! (Malé vědecké pojednání o jistých termínech)

Všichni jsme lidi. No a jeden každý z nás je člověk. V každém člověku pak je srdce a duše. V některých pak srdíčko a dušička. Jeden by nevěřil, co všechno se v nás najde. A ještě ke všemu voníme člověčinou.

26.1.2024 v 12:14 | Karma: 24,06 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Spala jsem s Mozartem aneb Jak na Nový rok, tak po celý rok

Která z vás může říct, že spala s Mozartem? Hádám, že žádná! Mně se to povedlo, jen teda nevím, jestli bych to chtěla po zbytek roku.

2.1.2024 v 12:48 | Karma: 32,21 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 428
  • Celková karma 30,77
  • Průměrná čtenost 1261x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik