Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zuzko, dobře, že jsi připomněla, opakování je třeba.

1 0
možnosti
Foto

Chybí ti tam bod č.11. Neházet veřejně špínu na bývalé partnery. Někteří psychicky narušení jedinci jsou toho schopní..Neúnavně a vytrvale.

2 0
možnosti
Foto

I moji rodiče dbali na mé slušné vychování, přesto se občas nevyhnu menší ostudě či trapasům, na které ono desatero nemá vliv... No, ani my slušně vychovaní nejsme dokonalí.

Zuzko

1 0
možnosti
Foto

nikdo není dokonalý, o mých trapasech by mohlo být blogů...

0 0
možnosti
JP

Jako lektor společenské výchovy ti samozřejmě, Zuzano, děkuji za přiložení polínka do táboráku slušně vychovaných lidí. Záslužné! I když tvé desatero na návštěvu královského dvora nebo michelinské restaurace, jak deklaruješ, samozřejmě nestačí. Ale kdy je obyčejný smrtelník přijat u dvora nebo jí v luxusní restauraci, že? V našich kruzích znalců etikety se traduje, že nejlepší chování ve společnosti je to PŘIROZENÉ. To má ovšem jeden háček. Pro mnoho lidí je “přirozené” dát si ve vytahaných teplákách nohy na stůl, obsypat sebe i pohovku brambůrky, slopat pivo z flašky, krkat u toho a komentovat dění na obrazovce slovníkem dlaždiče. Tam pravidlo přirozenosti, bohužel, neplatí. Takže díky za tvou maminku, že tě už doma naučila nesmrkat do rukávu a nečistit si boty záclonami. Teprve na takovém “podstavci” může stanout socha pravé dámy a džentlmena.

1 0
možnosti
RE

... a podávat ruku pevně. To bych dal místo kolen u sebe. To opravdu nedám:))

2 0
možnosti
Foto

jojo, máš pravdu, ruka leklá ryba je hroznej nešvar

0 0
možnosti
PS

P76e38t18r 63S96k54á56c74e90l

17. 7. 2023 16:49

Vaše Desatero a Desatero našeho velikána by se měla vyučovat v základních i jiných školách. To bychom poskočili:

Mravní přikázání Komenského

Následuj cestu ctnosti, střez se neřestí a zla, první tě povede k blahu, druhá ke hříchu a k bolu.

To je začátek vědy, která má zdobit tvůj život.

Slyš jaké jsou následky toho a pomni na konečný cíl.

1. Nehovoř o všem, cos v životě poznal, nevěř všemu co jsi slyšel, nedychti po všem co jsi viděl! Nechť umíš cokoli, dělej to co máš. 2. Zabraň svým rtům mluvit drzé a prostořeké řeči! Važ si slov svého přítele, následuj příkazu Páně! 3. Ke všem lidem buď přívětivý, ale střez se jednat úlisně! Pokrytci sklidí jen hanbu. Běda těm, kdo učí lživě! 4. Spravedlivě měř sobě, svému příteli i svým druhům! Važ si i jmění svých nepřátel, nebeř a nedychti po něm. 5. Zmužile se chápej práce a pokračuj v ní poctivě. Lenost je poduška hříchu, zahálku pojmi v nenávist! 6. Cvič se v trpělivosti mlád. Tak se staneš pánem svých časů, které často bez ustání v trudu a trpkosti běží. 7. Prokazuj dobrotu a milosrdenství, jak chce Otec náš nebeský a pomáhej vždy a všude. Bůh sám tě jednou odmění. 8. Odpouštěj urážky a buď vždy pánem svého hněvu! Ublížil-lis však někomu, pospěš napravit křivdu! 9. Poctivě vždy konej dobré, závist a nenávist zavrhni, nedbej slov utrhače a zůstaň vždy čestným přítelem. 10. Štítem ti buď vždy pravda! To budeš šlechtit tvůj život! Lež je každému muži hanbou, každému dítěti zkázou. Sám přijdeš na to, že nade vše vzácný je ráj srdce, že jedno potřebné ti nevezme žádná moc! Vědomost tě neobohatí, je ti jen cestou ke štěstí, pokladem, který nikdy neztratí cenu je ctnost. ; Z eposu St.Dominia, Comenius in Fulnek Kšaft umírající matky Jednoty bratrské

3 0
možnosti
Foto

Tohle je moc důležité desatero díky za něj

0 0
možnosti
Foto

Zuzko, tohle by si měla většina lidí zarámovat a každý den přečíst. Znám i takové, kteří 3x až 4x.

5 0
možnosti
IL

I25v96a48n84a 60L62a39n64c17e

17. 7. 2023 16:49

Souhlasím, zarámovat a číst několikrát denně

1 0
možnosti
Foto

Zuzko, slušnost se vytrácí. Když si uvědomím, kolika lidem je zatěžko aspoň odpovědět na pozdrav.

Karma a pěkné divadelní prázdniny.

6 0
možnosti
Foto

Ty si asi ve vlaku užiješ neslušnosti a doufám, že i slušnosti

1 0
možnosti
  • Počet článků 428
  • Celková karma 33,06
  • Průměrná čtenost 1261x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik