Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ulovit doktora

Nejlepší je, když máte nějakého v rodině. Jenže každý nemá to štěstí. Když jsem se narodila, to štěstí jsem měla. Můj tatínek byl lékař, a to dokonce neurolog! 

Nejen to, náš dům byl plný lékařů. Nejvíc tam bylo pediatrů, což mi, vzhledem k věku, vyhovovalo. Pak jeden chirurg, jeden ORL doktor, co byl zároveň ředitelem nemocnice, a jeden psychiatr, ale ten za moc nestál, jeho držela stranická legitimace. Když jsem coby dítko onemocněla, poslal mě tatínek k sousedům pediatrům, a bylo to.

Čas oponou trhnul a všechno je jinak. Přeskočím pár desítek let, v nichž jsem byla celkem zdravá, pokud nepočítám dva porody, červenku (tu, co ji mají jen prasata, řezníci a já) a epizodu s rakovinou.

Pokud se dožijete vyššího věku, nese to s sebou spoustu úskalí. Neduhy. Dřív jste si po doktorovi ani nevzdechli, ale to se s přibývajícím věkem mění, to vám zaručuju. Když si k tomu připočteme covidové období temna, dostat se k doktorovi je prostě složité, často ordinují po telefonu.

Koncem února mě chytly záda. To pro mě není žádná novinka, dokonce jsem byla dvakrát v lázních, jednou s krční, podruhé s bederní páteří. Tentokrát to byla bederka. V předklonu jsem se dobelhala k mobilu a jala se volat své neurologické paní doktorce. Po desátém pokusu mi to sestra zvedla. Vysvětlila jsem situaci a požádala o prověřené prášky, protože jsem nebyla schopná se k paní doktorce dopravit osobně. Sestra si vše zapsala a přislíbila zaslání receptu. Nebudu to prodlužovat. Recept nedorazil. Zkoušela jsem se denně po dobu dvou týdnů znovu dovolat. Marně. Záda se mi trochu zlepšila, i rozhodla jsem se za paní doktorkou vypravit osobně, přestože má na svých stránkách napsáno, že objednat návštěvu lze jen telefonicky. Sestra byla v rozpacích, když jsem jí připomněla nezaslaný recept a nezvedání telefonu. Pak slíbila, že mi recept určitě pošlou a já se objednala na návštěvu, nejbližší termín v polovině dubna…

Prášky dorazily a výrazně mi pomohly. Záda jsou relativně v cajku. Abych neusnula na vavřínech, začala mě znenadání bolet šestka vlevo dole, co na ní mám tři roky korunku. A to fest. Moje paní doktorka v důchodu, doktorka, co má ordinaci po ní, začne ordinovat až někdy koncem května…

Situace se stala neúnosnou. I zasedla jsem k počítači a začala lovit zubaře. Nejdřív písemně, pak telefonicky a pak jsem se vydala do terénu. Celý den jsem obcházela zubní ordinace, abych pokaždé uslyšela – nepřijímáme, případně přijímáme, ale nejbližší termín je v červnu. Taky jsem se u jednoho pana doktora dozvěděla, že má sice plno, ale když mu napíšu mail, zařadí mě do pořadníku a cca za dva roky se mě ujme. Asi až někdo umře…    

Ze zoufalství jsem zavolala zubařce, co má ordinaci vedle mé bývalé zubařky. Byla sice velmi účastná, ale zcela zavalená pacienty. Poradila mi, abych zkusila pohotovost Vysočany, prý jsou šikovní.

Zkusila jsem. A tam mě objednali na druhý den ráno. Je to sice soukromá klinika, nemá smlouvy s pojišťovnami, ale já byla zoufalá. Kdo zažil akutní bolest zubu, tak pochopí.

Kliniku mám kousek. Ani nevíte, jak jsem se těšila! Já se totiž doktorů, zubaře nevyjímajíc, nebojím, protože mi vždycky pomůžou.

S paní doktorkou jsme koukaly na rentgenový snímek. I já jsem viděla, v čem je problém. Pod zubem se uhnízdila cysta, co tam musela být dost dlouho. Mrcha. Paní doktorka nabídla dvě řešení – vytrhnout zub, nebo rozříznout dáseň, vydlabat cystu, vložit dren a doufat, že to pomůže. Vybrala jsem si druhou možnost. Kdybych tušila, že je to cesta do pekel, rovnou bych zvolila vytrhnout. Co vám budu povídat… za pár dnů jsem seděla znovu v křesle a zub šel do… věčných zubních lovišť. Paní doktorka zjistila, že moje šestka nemá dva kořeny, což je obvyklé, ale tři (!), a ten třetí nebyl vyčištěný… to se to tam té cystě pěkně žilo! Jen nechápu, že mě to začalo bolet až po třech letech…

Abych se zbavila bolesti, platila jsem jak mourovatá a ani nemrkla. Paní doktorka mi na snímku našla ještě jeden skrytý kaz, co není pouhým okem vidět, a ještě jednu šestku, co potřebuje vylepšit. Jelikož je to paní doktorka sympatická, šikovná a mladá, tudíž do důchodu daleko, domluvily jsme se, že se stane mou paní zubní doktorkou.

Stala jsem se klientkou zcela soukromé kliniky, ale jiná možnost prostě není. Jsou tam dobří, hned všechno řeší, ale platíte… moje zdravotní pojištění je v tomto případě zbytečné.

Letos holt k moři nepojedu. Třeba příští léto s vědomím, že mám zuby v cajku, a že mě nic na dovolené nezaskočí, aspoň co se zubů týká.

Mrzí mě, že jsem své děti nevedla k tomu, aby se staly lékaři. Dcera zubařka, syn neurolog, to by bylo terno! A kdybych byla prozíravá, mohla jsem si pořídit ještě třetí dítko. A to by byl právník. Ten se taky šikne.

  

 

 

 

 

Autor: Zuzana Zajícová | středa 5.4.2023 12:24 | karma článku: 38,73 | přečteno: 2630x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

Já i vy máme štěstí

Vzpomínáte si na žebračky, držící v náručí zcela apatické miminko? Vyrojily se hned po revoluci 1989 a vydržely na pražských ulicích pár let.

15.4.2024 v 9:35 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1166x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Jak jsem šla do pekla

...a to ještě ke všemu o Velikonocích. Navíc jsem se vrátila v čase, a to všechno dobrovolně. Někdy je to třeba...

2.4.2024 v 9:37 | Karma: 34,54 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Fotoblogy

Zuzana Zajícová

Do tepláků!

Jsem divná já, nebo jsou divní ti, co chodí po ulici v teplákách? Když jsem byla malá, patřily tepláky do výbavy prakticky každého dítka;

4.3.2024 v 12:42 | Karma: 31,64 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Voní člověčinou….prokristapána! (Malé vědecké pojednání o jistých termínech)

Všichni jsme lidi. No a jeden každý z nás je člověk. V každém člověku pak je srdce a duše. V některých pak srdíčko a dušička. Jeden by nevěřil, co všechno se v nás najde. A ještě ke všemu voníme člověčinou.

26.1.2024 v 12:14 | Karma: 24,06 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Spala jsem s Mozartem aneb Jak na Nový rok, tak po celý rok

Která z vás může říct, že spala s Mozartem? Hádám, že žádná! Mně se to povedlo, jen teda nevím, jestli bych to chtěla po zbytek roku.

2.1.2024 v 12:48 | Karma: 32,21 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

  • Počet článků 428
  • Celková karma 33,06
  • Průměrná čtenost 1261x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik