Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maturita, maturita!

Mít maturitu není vůbec od věci. Rozhodně je to první závažný krok; drtivá většina studentů, stojících před tímto osudným momentem v životě studentském to bere smrtelně vážně. Tedy, jak kdy a jak kdo.

Moje studentská dráha byla zpočátku velmi nejistá, ba přímo dramatická. Největším mým zájmem bylo malování, a tudíž jsem trvala na střední výtvarné škole, žádný kompromis ani náhradní řešení jsem si nepřipouštěla.

Talentové zkoušky, i ty písemné, jsem zvládla a nezbylo než čekat, jak to dopadne. Dopadlo. Jeden týden mi přišla kouzelná obálka a v ní -  černé na bílém – jste přijata ke studiu. Týden druhý ovšem přišla obálka další a v ní – černé na bílém – studium na výběrové škole se z ideologických důvodů zamítá… věřte nebo ne, to bylo rozhodnutí přímo z kraje, kde se doslechli, že se nějaká opovážlivá cácora se špatným kádrovým profilem hodlá stát umělkyní! Vysvětlete tohle patnáctileté holce, která prokazatelně udělala talentové i písemné zkoušky, že ač přijata, studovat nesmí! Tatínek si vzal sako, kravatu a vyrazil do Hradce Králové na odbor školství nebo kam. Přijel se nepořízenou. „Prý máme být rádi, že může studovat aspoň v rodném městě, taky by jí mohli zatrhnout i to,“ řekl smutně tatínek, „jak prý jsme si mohli vůbec troufnout jen pomyslet na takovou školu s takovým posudkem!“

Tak se stalo, že jsem se ocitla, já naprostý antitalent na technické obory, na přírodovědném gymnáziu.

„Dobře, budu tam chodit,“ brečela jsem, „ale nečekejte, že se budu učit!“

Moji rodiče, klobouk dolů, ani nemrkli, když jsem předváděla na vysvědčení čtyřky, když jsem měla reparát z matiky, když jsem přinesla dvojku z chování…

Studium ovšem trvá čtyři roky, a tak i já jsem za tu dobu trochu vychladla a ve čtvrtém ročníku jsem se uvolila, že teda tu maturitu udělám, a že se na ni i trochu naučím. Profesoři a spolužáci, o rodičích ani nemluvě, nemohli za marasmus té doby, ani za můj první kopanec od života. Taky mě chytla nakažlivá atmosféra ostatních maturantů a jejich viditelná snaha dopadnout co nejlíp. Navíc mě napadlo, že bych mohla malbu studovat na vysoké škole a že, koneckonců, všeobecné vzdělání není zas tak špatná věc. Ke všemu jsem si vždycky potrpěla na chytré kluky a ten můj, Jirka, byl nejen skoro nejhezčí, ale taky skoro nejchytřejší ve třídě. Rozhodla jsem se spolehnout na taháky. Doma se všude válely papírky plné tajemných hieroglyfů, jimž jsem rozuměla jenom já a někdy taky ne, jak jsem později ve vypjatých chvílích poznala. Bylo mi jasné, že některé mezery ve vzdělání prostě nedoplním. Například naprostou neznalost azbuky, o matice netřeba hovořit. Až přijde na lámání chleba, musím to zachránit šarmem a výřečností, říkala jsem si. Hlavně abych nemusela číst ruský text…

A zde, vážení přátelé, nastává chvíle pro kajícné přiznání. Písemnou práci z ruštiny jsem kompletně opsala! Asi jsem nebyla až tak hloupá, uhodla jsem celkem několik témat, ve změti taháků jsem vylovila ten vhodný a prostě ho obšlehla. Rafinovaně jsem tam udělala několik gramatických chyb, aby nebyla moje náhlá znalost ruštiny tak nápadná, a vyfasovala jsem dvojku.

Zato češtinu, a to se musím pochlubit, jsem psala celou z hlavy a vysloužila si jedničku! No, psaní mě bavilo už tehdy.

Svatý týden byl plný horečných příprav, což ostatně zná z vlastní zkušenosti každý, kdo maturoval. Všichni jsme se přes den dřeli a večer jsme se scházeli na hřbitově, abychom se navzájem ujistili o našich totálních neznalostech. Všichni, až na spolužáka Jindru. Ten byl zrovna fatálně zamilovaný a svatý týden trávil se svou láskou na chatě, kde se oddával bezuzdným hrátkám. Barvitě je líčil v hospodě U kavky závistivým spolužákům, co si tam odskočili na doušek laciného piva, než se zase ponoří do studia. Jindra do sebe zalomil piv několik, vyzvedl si svou lásku a odjeli na chatu, aby vyzkoušeli další z kapitol Kámasutry. Na maturitu si ani nevzdechl. Všichni jsme byli zvědaví, jak ji zvládne.

Maturita pro mě dopadla docela dobře. Třikrát dvě, jednou čtyři. Kupodivu jsem zvládla i tu matiku, solidní trojka by to byla, jenže čtyřka na vysvědčení po celou dobu studia a jeden reparát mi to pokazily. Však se taky předseda komise divil, jak je to možné, že počítám celkem obstojně, když jsem celý roky sotva prolejzala! V ruštině mě podržela paní profesorka. Plynně jsem pohovořila o ruské literatuře, to mi šlo, ale jakmile se blížila chvíle, kdy jsem měla prokázat i jiné znalosti, paní profesorka se významně podívala na hodinky a pronesla, že ten čas letí, a že to čtení vynecháme. Uf…

Jindra se dostavil k maturitě včas, ležérně típl cigáro o roh školní budovy a vstoupil do jámy lvové. Budil značnou pozornost, jelikož byl na rozdíl od nás pekelně opálený a viditelně hormonálně vyrovnaný. To mu ovšem u maturity nestačilo a Jindra vylítl. Z matiky. A ty ostatní čtyřky mu dali z milosti. Jindra se ovšem nehodlal s takovým výsledkem smířit a rozhodl se profesora matiky inzultovat. Marně jsme mu to rozmlouvali, marně ho chlácholili. Naštěstí se matikář podíval z okna a vytratil se zadním vchodem.

V pátek večer jsme se všichni sešli na hřbitově. Leželi jsme v trávě před hřbitovní zdí, dívali se na město pod námi a jen tak byli spolu. Nechtělo se nám mluvit, nechtělo se nám rozejít, věděli jsme, že něco skončilo, a že se to už nikdy nevrátí. Byli jsme dospělí…

Je to právě čtyřicet sedm let, kdy jsme takhle pospolu tam u zdi leželi. Neuvěřitelných čtyřicet sedm let…

 

 

Autor: Zuzana Zajícová | čtvrtek 2.6.2022 10:57 | karma článku: 28,09 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

Já i vy máme štěstí

Vzpomínáte si na žebračky, držící v náručí zcela apatické miminko? Vyrojily se hned po revoluci 1989 a vydržely na pražských ulicích pár let.

15.4.2024 v 9:35 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1166x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Jak jsem šla do pekla

...a to ještě ke všemu o Velikonocích. Navíc jsem se vrátila v čase, a to všechno dobrovolně. Někdy je to třeba...

2.4.2024 v 9:37 | Karma: 34,54 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Fotoblogy

Zuzana Zajícová

Do tepláků!

Jsem divná já, nebo jsou divní ti, co chodí po ulici v teplákách? Když jsem byla malá, patřily tepláky do výbavy prakticky každého dítka;

4.3.2024 v 12:42 | Karma: 31,64 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Voní člověčinou….prokristapána! (Malé vědecké pojednání o jistých termínech)

Všichni jsme lidi. No a jeden každý z nás je člověk. V každém člověku pak je srdce a duše. V některých pak srdíčko a dušička. Jeden by nevěřil, co všechno se v nás najde. A ještě ke všemu voníme člověčinou.

26.1.2024 v 12:14 | Karma: 24,06 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Spala jsem s Mozartem aneb Jak na Nový rok, tak po celý rok

Která z vás může říct, že spala s Mozartem? Hádám, že žádná! Mně se to povedlo, jen teda nevím, jestli bych to chtěla po zbytek roku.

2.1.2024 v 12:48 | Karma: 32,21 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 428
  • Celková karma 33,06
  • Průměrná čtenost 1261x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik