Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někdy se to semele aneb Cesta do Semil

Každému správnému koncertu předchází, jak zajisté mnozí vědí, nebo alespoň tuší, náležitá příprava, vrcholící generálkou.

I my, co zpíváme v našem sboru, absolvujeme tudíž poctivě (jak kdo, že) zkoušky a posléze samotný vrchol předkoncertní – generálku (taky jak kdo).

V tu osudnou středu, kdy jsme měli generálně zpívat i s naší milou klavíristkou Jitkou, generálka nevyšla, jak by měla. Posuďte sami:

Někteří důležití členové ochořeli – prezident, jiní se dostavit nemohli, a tudíž bylo nutno zajistit vyzvednutí klíče od zkušebny. Pověřen tímto úkolem byl Milan. Klíč je nutno vyzvednout do 18 hodin u paní vrátné, a to vždy činil ochořelý prezident, nebo nepřítomná Radka. Milan se úkolu zhostil svědomitě, leč doprava se proti němu spikla. Uvízl v tramvaji, stejně jako mnozí z nás ostatních zpěváků. Kdesi v Nuslích spadla trolej. Takže nejen choroby, ale i dopravní kalamita…

Milan přišel pozdě a paní vrátná už byla pryč. V budově fakulty nebyla ani noha, kromě jednoho opozdilého profesora. Milan si umí poradit v každé situaci! Oslovil dotyčného pána a požádal ho o jakýkoliv klíč od jakékoli učebny; pán kupodivu, ač vůbec netušil, že na fakultě zkouší nějaký sbor, poskytl žádané. Ten večer jsme měli generálku v malinké učebně zastaralého typu.  Byli jsme tam dost natěsno, vzduch se dal krájet a vzhledem k dopravní kalamitě jsme se courali víc než obvykle. Jitka se dostavila sice včas, leč se sešitým a zavázaným malíčkem, jenž je, jak uznáte, pro klavíristku dost podstatným prstíkem. Jenže to neznáte Jitku! Jitka je totiž zocelená a naprosto profesionální klavíristka, která si poradí s devíti prstíky naprosto senzačně!

Když už to vypadalo, že jsme se konečně navzdory nepřízni osudu sešli, chopila se Zdena rozezpívání.

 A zde se projevila záludnost jiné zkušebny, kde místo plných čel lavic byly pouze stoly na nožkách. Katčina kompenzační pomůcka Deryl, v naší obvyklé zkušebně schovaný za plným čelem lavice, najednou měl Zdenu před sebou jako na dlani. Nikdo na naši sbormistryni nekoukal tak upřeně a napjatě a dokonce s otevřenou pusou, jako toho večera Deryl. Dokonce se občas projevil i nahlas!

Po tomto veselém a všeobecně prospěšném rozezpívání jali jsme se generálně zpívat. A ono to šlo! Ono to znělo dobře, až moc dobře, hlavně tedy hodně hlasitě! Zdena na chvíli vyšla z učebny, a když se vrátila, byla užaslá. Prý jsme na chodbě zněli famózně a tak komplexně, jako by to ani Gaudium nezpívalo! Malé prostory učinily své. Jenže každý zpěvák je pověrčivý. Povedená generálka = nepodařený koncert, a naopak. Já jsem ale byla klidná, mně bylo jasné, že za naši kompaktnost může stísněný prostor, kdy i pianissimo znělo jako forte, a že ta generálka není zas až tak moc vydařená; tedy tím jsem se uklidňovala.

Po zkoušce nás Zdena počítala, aby věděla, zdali se vejdeme do malého autobusu. Bylo to nachlup…

V pátek jsme vyrazili do Semil, abychom tam nejen zazpívali, ale i popřáli sbormistrovi Jizerky Semily panu Brádlemu k narozeninám, a stejně tak i samotnému sboru k výročí založení. Autobus svou kapacitou stačil bohatě, neb další zpěváci mezi generálkou a koncertem ochořeli. Poprvé v historii sboru se nejobsazenějším hlasem stal – podržte se – tenor! Ano, to se musí zaznamenat, jelikož tato situace určitě hned tak nenastane…

Do Semil je cesta celkem schůdná, dojeli jsme dřív, než jsme čekali, a proto jsme se rádi uchýlili na chvíli do hospůdky.

Semilský sbor Jizerka nás přivítal jaksepatří a se všemi poctami. Zpívali jsme v kostele Dr. Farského, kde se topí a kde se hezky zpívá. Přestože se nám povedla generálka, troufám si říct, že koncert se nám povedl taky. S námi účinkoval i sbor Jizerka Semily, který nejenže popřál svému sbormistrovi, ale i v premiéře předvedl kantátu Štědrý den.

Po koncertu jsme byli pozvaní na večírek do nedaleké školní jídelny. Já nechápu, proč veškeré školní jídelny vyznačují se typickým odérem, a to už po mnohá desetiletí. I v jídelně semilské tomu nebylo jinak. Čekalo nás občerstvení velkolepé, pití i jídla velký dostatek. Jedinou nevýhodou byl velký jídelnový prostor, takže jsme se nemohli dostatečně stmelit a byli jsme příliš vzdáleni od našich semilských přátel. Nejen odér, ale i akustika byla typická jídelnová, takže nedošlo na zpěv při kytaře, a to byla veliká škoda. Zazpívali jsme si vzájemně sbor sboru, ale to není ono.

Ze Semil jsme vyrazili o půl hodiny dřív, než se původně myslelo, a to se ukázalo být prozíravé, neb většina z nás chytila poslední metro a já posléze i poslední noční autobus domů.

S naším sborem vždycky ráda jezdím za hranice rodné hroudy i po vlastech českých, je to veliká radost pro mě a vím, že i pro ostatní mé sborové kamarády, přestože nám tentokrát byly kladeny nástrahy zdravotně dopravní. Nástrahy jsou ale od toho, aby se překonávaly, a to my umíme, jak jsme už mnohokrát dokázali.

 

  

 

 

 

 

 

Autor: Zuzana Zajícová | středa 22.2.2017 14:03 | karma článku: 17,38 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

Já i vy máme štěstí

Vzpomínáte si na žebračky, držící v náručí zcela apatické miminko? Vyrojily se hned po revoluci 1989 a vydržely na pražských ulicích pár let.

15.4.2024 v 9:35 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1166x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Jak jsem šla do pekla

...a to ještě ke všemu o Velikonocích. Navíc jsem se vrátila v čase, a to všechno dobrovolně. Někdy je to třeba...

2.4.2024 v 9:37 | Karma: 34,54 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Fotoblogy

Zuzana Zajícová

Do tepláků!

Jsem divná já, nebo jsou divní ti, co chodí po ulici v teplákách? Když jsem byla malá, patřily tepláky do výbavy prakticky každého dítka;

4.3.2024 v 12:42 | Karma: 31,64 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Voní člověčinou….prokristapána! (Malé vědecké pojednání o jistých termínech)

Všichni jsme lidi. No a jeden každý z nás je člověk. V každém člověku pak je srdce a duše. V některých pak srdíčko a dušička. Jeden by nevěřil, co všechno se v nás najde. A ještě ke všemu voníme člověčinou.

26.1.2024 v 12:14 | Karma: 24,06 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Spala jsem s Mozartem aneb Jak na Nový rok, tak po celý rok

Která z vás může říct, že spala s Mozartem? Hádám, že žádná! Mně se to povedlo, jen teda nevím, jestli bych to chtěla po zbytek roku.

2.1.2024 v 12:48 | Karma: 32,21 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 428
  • Celková karma 33,06
  • Průměrná čtenost 1261x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik